Thursday, March 10, 2011

Nasi Ayam Modified Version

Assalamualaikum,

My housemate, Aisyah made a wish to have nasi ayam. It was my turn to cook. So, why not? Isn''t it? It was my first time making nasi ayam. I think everything were almost perfect.:)

ok, resepinya saya dpt di MY RESEPI but i had to modify it because some ingredients were not available. But it doesn't matter isn't it? coz, as a cook, I need to be creative:) [but please, not too creative:P]

So??? What are we waiting for? Let's roll up our sleeves!

Honestly, sy xtaw the exact ukuran for each bahan. Main agak2 je...So, forgive me ea?:)


Firstly, rebus ayam sampai empuk. [xkesah saiz ayam. saiz besar lagi ok, sebab kalau kecik nnti ayam hancur]. btw, ayam tu kena lumur dengan 2 cm halia dan 2 biji bawang putih. tapi sy terlupa plak. Jadi saya masukkan bwg putih dan halia y diketuk [ditumbuk sepatutnye] ke dalam periuk.
rebus lama-lama dengan banyak air.sebab separuh air kita akan guna untuk masak nasi dan setengah lagi, kita akan buat sup:)

more or less 30 minutes camtu la

sambil sambil tunggu ayam tu, kita boleh buat sos dia. 
sebagai chef y berdedikasi, kita kena pantas dlm buat kerja. 
Bahan Bahan:
2 biji bwg putih
5 biji lada merah [tapi sy guna sos cili + sos tomato+ lada hijau sebab xde lada merah]
2 cm halia.
1 sudu teh gula or more.
1 cubit garam or more
[blender je semua]

Kalau dlm MY RESEPI tu xde kicap. tapi sy buat jugak kicap pedas ni

dalam 2 sudu besar kicap
3 atau 4 biji lada hijau or merah
2 ulas bwg putih y dah dibakar
sedikit halia
sedikit garam dan gula.
[blender semuanya]

Basuh beras.
Panaskan 3 sudu butter dan goreng 2 biji bwg putih dan 1 cm or 2 cm halia sehingga garing.
Masukkan separuh air rebusan ayam td ke dalam beras dan masukkan bahan2 y digoreng bersama butter tadi. Masak di atas dapur atau periuk letrik. boleh masukkan sedikit garam dan stok ayam utk lebih naikkan dia nye ump!

air rebusan ayam y tinggal tadi, boleh ditambah sedikit lagi air untuk banyakkan kuah dan rebus bersama ayam lagi. Setelah air rebusan kelihatan kaya dgn air tulang ayam, maka keluarkan ia dari periuk dan tuskan.
air rebusan tadi akan dibuat sup.
bahan-bahan:
air rebusan
sup bunjut.
potato y dikupas dan dihiris cube
halia 2 cm
1 biji bawang besar [dipotong]
garam dan gula atau ajinamoto secukup rasa.
campak je semua dalam periuk dan biarkan ia mendidih.

ayam y dituskan tadi, boleh la diperap.
Bahan perapan:
Kicap pekat 2 sudu besar [y mane rasa best]
kicap cair [y mane rasa best]
sos tiram [x letak pon, xde.]
2 biji bwg putih [di tumbuk]
1 cm halia [ditumbuk]
gaulkan dan perap selama berapa minit or selama mana y korang nak.
lagi lama lagi sedap. [tapi jgn smpai lusa]
lepas tu boleh la dibakar or goreng.



siap! jang jang jang! 
boleh makan talam bersama housemates:)
lagi sedap dan menarik kalau ada daun salad, hirisan tomato dan mentimun.
dan dlm mase beberapa minit sahaja


dah habisss!!!huhu

Aisyah kata sedap! yay! dh boleh kahwin:)

SELAMAT MENCUBA bagi y belum pernah!!!

3 comments:

  1. i'm waiting for you to make it for me. (;

    ReplyDelete
  2. la tkder k part aku yang tulung menyibuk kat dpor tu?? waaa~~~

    ReplyDelete
  3. yun:...huhu..insyaAllah

    buyen..ado kea tgn tu....:p

    ReplyDelete