Monday, October 24, 2011

Recipe: Curry Puff

Assalamualaikummmm awesomeeee
:)

Hi, sorry la. Muffin tak jadi hari tu. terlebih coklat la pulaaaak..huhu. tak pe tak pe. akan dibuat juga muffin tu. jadi TUNGGUUUUU...

Hari ini, housemate ku, Nur Shuhada Miskin, berkata:

Ada: ni, ummi suruh buat karipap sebab kentang rumah dia banyak
Saya: waaa, nak tolong skali laaaa..weeee, boleh letak dalam blog,hehe. (baik tak saya? muehehheehe)

Ayuh melihat gambar dulu!

gedik tak. gambar karipap pun nak edit.hahhaa.
siap buang kot 'jerawat' dia..

Baru belajar edit photoshop dengan Raihan sebenarnya.hehe

Oh, saya tolong mengapit dan meletakkan isi sahaja.huhu.

Ini resepinya~

Inti Karipap:


Ukuran  bahan bergantung kepada diri anda sendiri
kentang dan isi ayam (potong dadu)
bawang merah
serbuk kari dibancuh dgn air (jangan terlalu byk, kalau x jd berair)
garam

Tumis kesemua di atas.

Kulit Karipap:



Tepung, sedikit butter (sesudu kalau amount sedikit), dan air

1. Campurkan kesemuanya dan uli sehingga menjadi doh yang cantik (tidak terlalu lembik dan tidak terlalu keras)

Proses pembuatan:
1. Carik doh dan roll dengan roller atau apa apa yang berbentuk silinder

2. Letak inti berpadanan dengan saiz doh dan kelim (samada secara manual atau pengelim)

3. Letak karipap yang siap dikelim di dalam dulang yang telah ditaburkan sedikit gandum

4. Goreng dan hidangggggg:)

 selamat mencubaaaa!!:)

7 comments:

  1. adekku syg..umah akak ader pengelek..if nk pnjam dtg jek..kesian akak tgk guna glass utk gelek..huhu

    ReplyDelete
  2. hehehe..xpe kak shari..guna manual la baru nmpk kesurirumahan.hahahak:P thanks kakak comel:)

    ReplyDelete
  3. nanak jgk moke!!:)
    ini kalo diet xpa kan makan sikit2?
    hehehe

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. xleh mkn slalu dan mkn byk ler mchen. huhu.. smggu skali insyaAllah boleh..tp bulan permulaan ni, elok dielakkan la. :D kami pn mkn sbijik ja.

    ReplyDelete